Portfolio Galerisi

Zeynel AYDIN - Anadolu'da Yaylacılık

Zeynel AYDIN - Anadolu'da Yaylacılık

12 Fotoğraf
Nevzat ÇAKIR - Portfolio

Nevzat ÇAKIR - Portfolio

13 Fotoğraf
Erol ÖZDAYI - Portfolio

Erol ÖZDAYI - Portfolio

0 Fotoğraf
Tahir ÜN - Portfolio

Tahir ÜN - Portfolio

0 Fotoğraf

Destekçilerimiz

Patikatrek
Türkü Tour
Pokutsal
GeziPort
Molarize
Time Travel

Zeynel AYDIN - Anadolu'da Yaylacılık

Anadolu coğrafyasında yaylacılık kültürü, mazisi bin yıldan daha fazla bir geçmişe uzanan ve büyük oranda göçebe hayat tarzından beslenen, üretim odaklı bir yaşam kültürüdür. Anadolu’yu mekân edinmeden çok daha önce başlayan bir alışkanlıkla, yaşamını yaylak ve kışlak diye ikiye ayıran Anadolu insanı, bu özelliğinden dolayı doğa ile uyumlu ve barış içinde bir yaşama geleneğine de sahiptir… 

Göçer konar toplum alışkanlığı içinde, hayvancılık yaparak ekmek derdine çözüm bulan bu yapı, otlakların yeşilliğini koruyarak bolca bulunan yüksek rakımlı yerleşkeleri yaylak edinmiştir. Yaylak; hayvanların otladığı, eski deyişle yayıldığı otlak alanlardır.

Yayla da; hayvanların taban yerlerdeki meralarda otlatıldıktan sonra, yaz aylarında otlatılmak üzere gidilen, sulak ve otun bolca bulunduğu yüksek rakımlı meralarda kurulan geçici, mevsimsel yerleşkelerdir… Yani yaz merasıdır. Göçer konar yaşam içinde kendine yer bulan yaylacılık,  kendine has özellikleri ile giyim kuşamdan beslenmeye kadar uzanan bir dizi farklı alışkanlıkları da içinde barındıran, hayvanlarıyla birlikte çevrimsel yer değiştirmeye dayalı, biri yüksek, öteki alçak yerlerde kurulmuş iki yerleşim arasında yarı göçebelik niteliğindeki kırsal yaşam biçimidir…

Çocuk yıllarımdan zihnimde izleri kalan bu yaşam tarzının, yıllar sonra izlerini kovalamaya başlayarak, belgeleme çabası içinde olduğum günlerde gördüklerimle, bugünlerde karşıma çıkan yayla ve yaylacılık alışkanlığının benzeştiği, örtüştüğü çok az ortak nokta var.

Bu y azının tam metnine  https://www.izmirfotografakademisi.com/yazi/anadolu-da-yaylacilik ulaşabilirsiniz

Nevzat ÇAKIR - Portfolio

Muğla'da doğan Nevzat ÇAKIR, 1967'de İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'ni bitirdi. Fotoğrafa ise 1970 de açtığı muayenehanesinde kurduğu röntgen odasında başladı. Fotoğrafları ulusal ve uluslararası birçok yarışmada ödül aldı, sergilendi.1980-Kuşaklar-5 "YILIN ON FOTOĞRAFI",1981-Kuşaklar-6  "YILIN ON FOTOĞRAFI", 1981-1983 yıllarında ROMANYA 13-14 Uluslararası Fotoğraf Yarışmasında üst üste iki kez "BİRİNCİLİK ÖDÜLÜ" aldı. 1983-"FİAP" Uluslararası Fotoğraf Federasyonu tarafından "A-FİAP" unvanıyla  onurlandırıldı.
1984-Beş fotoğrafçı arkadaşıyla "FOG FOTOĞRAF GRUBU"nu kurdu. 1984-ALARKO "ESKİ EVLER" konulu fotoğraf yarışması "BİRİNCİLİK ÖDÜLÜ", 1984-CUMHURİYET GAZETESİ Yunus Nadi Siyah-Beyaz Fotoğraf Yarışması "BİRİNCİLİK ÖDÜLÜ", 1986-FOG FOTOĞRAF GRUBU Sergisi, "KAZLIÇEŞME-86"; 1987-FOG FOTOĞRAF GRUBU Sergisi; "SURLAR-87". 1987-İŞ BANKASI BÜYÜK ÖDÜLÜ (Fotoğraf dalında) kazandığı ödüllerin bazıları.1989-Grup arkadaşlarıyla "BİRİKİMLER" Fotoğraf albümü yayınlandı.1993-İFSAK İstanbul Sinema ve Fotoğraf Amatörleri Derneği tarafından "ONUR ÜYELİĞİ"yle onurlandırıldı.
1995-AND YAYINLARI'nın çıkardığı "FOTOĞRAF DERGİSİ"nin ilk sayısının "GENEL KOORDİNATÖRLÜĞÜ"nü yaptı. Önceleri "ECZACIBAŞI AJANDASI", sonraları,"ECZACIBAŞI FOTOĞRAF YILIĞI" adı altında1965 yılından ŞAKİR ECZACIBAŞI'nın ölümüne kadar her yıl yayınlanan ve ülke fotoğrafına yön veren bu görkemli etkinliğe ara vermeden "OTUZ YILI" aşkın bir süre fotoğraflarıyla katılma onurunu paylaştı.
2002- Üç romandan oluşmasını planladığı "EGE ÜÇLEMESİ"nin ilk romanı "SABIR ÇIKMAZI"  "GENDAŞ" yayınları tarafından yayınlandı. 2003-"İSTANBUL FOTOĞRAF MERKEZİ"nin kuruluşunun her aşamasında görev aldı. Üç yılı aşkın bir süre, eğitimden etkinliğe bütün çalışmalarına emeğini koydu.
DİJİTAL DÜNYA ile tanıştı, FOTOTREK Fotoğraf Merkezi'nde atölye çalışmaları gerçekleştirdi. Photo World" FOTOĞRAF DERGİSİ'nde üç yıl boyunca "IŞIĞIN PEŞİNDE" başlığı altında yazılar yazdı. "Photo World FOTOĞRAF MERKEZİ"nde de hem eğitim hem de WORKSHOP'larla bu katkısını yıllarca sürdürdü.
Cumhuriyet, Milliyet Sanat, Gösteri ve daha birçok dergi ve gazetede kuramsal yazılar yazdı, fotoğrafları yayınlandı.  Derneklerin davetlisi ve jürilik görevini gerçekleştirmek için onlarca dernek, kurum  kuruluşta etkinlikler gerçekleştirdi. FotoNo-1 adlı fotoğraf sitesinde bir yılı aşkın bir süre  "FOTOĞRAF ELEŞTİRİLERİ" yazdır. 2016'da"EGE ÜÇLEMESİ"nin ikinci romanı "ÜÇ KAR TANRIÇASI"nı EKSİK-PARÇA Yayınları yayımladı. 2017'de de birinci romanı "SABIR ÇIKMAZI" nın "İKİNCİ BASKISI"nı da aynı yayınevinde gerçekleştirdi.

Erol ÖZDAYI - Portfolio

1951 yılında İzmir’de doğan Erol ÖZDAYI , Eczacılık mesleğini halen sürdürmekte ve 40 yılı aşkın süredir fotoğraf sanatıyla ilgilenmekte. İFOD ( İzmir Fotoğraf Sanatı Derneği ) kurucu üyesi olan Özdayı, İZDOF(İzmir Doğa Fotoğrafçıları) üyesi. İzmir Fotoğraf Akademisi Onur Üyesidir 
TFSF(
Türkiye Fotoğraf Sanatı Federasyonu) kuruluş öncesi, (FDÇK) ve kuruluş aşamasında İFOD’u temsilen yer aldı. Uluslararası ve Ulusal fotoğraf ödüllerine sahip. Yurtdışı, yurtiçi kişisel ve karma sergilerde yer aldı.Seçici kurul üyeliklerinde bulunan Erol Özdayı halen İzmir Fotoğraf Akademisinde Fotoğrafçılık Eğitim Atölyeleri Danışmanlığı yapmakta
 

Tahir ÜN - Portfolio

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Klasik Filoloji Bölümü mezunu olanTahir ÜN, aynı okulun Sanat Tarihi Bölümü’nde Avrupa Sanatı eğitimi aldı. Yurtiçi ve yurt dışında onlarca kişisel sergi, Avrupada bir çok dergide yayınlanan çalışmalarıyla yakından tanıdığımız Tahir ÜN’ün yine bir çok çalışması farklı müzelerin koleksiyonları arasında yer aldı. Ankara’da Yansıma Yayınevi’ni kurarak Çağdaş Türk Fotoğraf Sanatı konulu kartpostal serisini ve çeşitli araştırma inceleme kitapları yayınladı. 

Peron Magazin, Fotoğraf Dünyası gibi dergilerin yayın kademelerinde yer alarak, bir süre Kül Edebiyat, Sanat ve Düşün Dergisi’ni yayınladı. Görsel kültür politikaları üzerine yazdığı makaleleri çeşitli dergilerde yayınlanmaktadır. Son yıllarda Belgesel ve deneysel fotoğrafın yanı sıra,etkileşimli medya ve video sanatı alanında da ürün vermekte olan Tahir ÜN, halen İzmir Yaşar Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde fotoğraf eğitimi vermektedir ve aynı zamanda  İzmir Fotoğraf Akademisinde Kültür Sanat Danışmanlığı ve Atölye çalışmaları yapmakta